Novi bankovec za 50 EUR

zveza slika

Obveščamo vas, da bodo novi bankovci za 50 € povsod v evroobmočju prišli v obtok 4. aprila 2017. To je že četrti bankovec iz serije Evropa in bo enako kot bankovci za 5 €, 10 € in 20 € imel več novih zaščitnih elementov. Bankovci iz serije Evropa imajo v vodnem znaku in hologramu portret Evrope iz grške mitologije, po kateri se imenuje naša celina. Novi bankovec za 50 € bo imel še novo, dodatno, inovativno zaščito, t.i. “Portretno okence” v hologramu (podobno kot že novi bankovec za 20 €).

Nova serija bankovcev se uvaja postopno, v naraščajočem vrstnem redu v obdobju več let. Novi bankovec za 5 € je bil uveden leta 2013, novi bankovec za 10 € mu je sledil septembra 2014, leta 2015 je bil izdan novi bankovec za 20 €, letos 4. aprila pa izide še novih 50 €. Nominalne vrednosti evrobankovcev iz serije Evropa bodo enake kot za evrobankovce prve serije: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 €. Bankovca za 500 € v novi seriji Evropa ne bo, o čemer je bila javnost že obveščena. Nova serija ima enako oblikovno podobo »obdobja in slogi« ter enake prevladujoče barve kot prva serija. Po uvedbi serije Evropa bodo v obtoku evrobankovci iz obeh serij. Prva serija bo v začetku v obtoku vzporedno z bankovci serije Evropa, vendar bo postopoma umaknjena in bo sčasoma prenehala veljati kot zakonito plačilno sredstvo (predvidoma po uvedbi vseh šestih bankovcev serije Evropa). Datum prenehanja veljave bo objavljen daleč v naprej, bankovci prve serije pa bodo vedno obdržali svojo vrednost in jih bo v Banki Slovenije ter ostalih nacionalnih centralnih bankah Evrosistema mogoče zamenjati neomejeno dolgo. Več informacij o seriji Evropa je na voljo na spletnih straneh http://www.ecb.int/euro/banknotes/europa/html/index.sl.html in www.noviobrazeura.eu, ki je v celoti posvečena evrobankovcem in evrokovancem.

Na evrobankovcih iz serije Evropa bo številka vrednosti na sprednji strani bankovca velika in odebeljena ter v reliefnem tisku, ki se ga lahko otipa. Izrazita glavna barva posameznih nominacij evrobankovcev je enaka kot pri prvi seriji (bankovec za 5 € je siv, za 10 € rdeč, za 20 € pa moder, za 50 € je oranžni bankovec, zeleni za 100 € in rumenorjavi za 200 €). Na ta način se lahko evrobankovce jasno razloči med seboj. Ta značilnost evrobankovcev bo v pomoč pri razlikovanju slabovidnim.

V pomoč pri razlikovanju posameznih nominacij evrobankovcev je tudi velikost posameznega bankovca. Poleg tega bodo na vseh nominacijah druge serije evrobankovcev, vključno z bankovcem za 50 €, kot že pri 20 €, 10 € in 5 € – reliefne oznake ob robu bankovcev.

Predstavitev Feelif-a z delavnico

Spoštovani,

v petek, 31.3.2017 bo v prostorih Centra IRIS, Langusova ulica 8, Ljubljana, od 14:30 do predvidoma 17:00 ure potekala predstavitev Feelif-a z delavnico.

Tekst iz vabila:

Dragi starši, skrbniki, učitelji, otroci in vsi tisti, ki želite s svojimi prsti izkusiti nepozabno doživetje zvoka in vibracij in čutiti oblike na standardnem zaslonu na dotik.

Vabimo vas, da se v petek, 31.3.2017 od 14:30 ure pa vse do 17:00 ure oglasite na Centru IRIS na Langusovi ulici 8 v Ljubljani.

Sprejeli vas bomo sodelavci startup-a Feelif in vam predstavili inovacijo, ki je bila v začetku tega leta, pod okriljem Unesca in več kot 50-tih partnerjev z vsega sveta, izbrana za eno izmed najboljših inovacij 150 na svetu.

Feelif omogoča slepim in slabovidnim, da čutijo oblike na ravnem zaslonu. Naša tehnologija odpira nove možnosti uporabe pametnih naprav. S Feelif-om se boste lahko samostojno učili, vadili in naučili brajice, lahko boste čutili oblike kot so kvadrat, trikotnik, hiša, različne matematične grafe ali pa boste z njim risali in čutili narisano.

Naša vizija se začne z vami. Potrebujemo vas, da nam poveste kaj potrebujete in česa si želite, pa naj si gre za informativne vsebine, branje interaktivnih zgodb ali igranje iger. Preizkusite Feelif in prepustite domišljiji prosto pot, za vse ostalo bomo poskrbeli mi.

Prosim vas, da obvestilo posredujete čim večim iz vašega društva. Hvala.

lepo vas pozdravljam,

Katarina Pavšek, iz ekipe Feelif

KLEPETALNICA - IZZIVI STARŠEVSTVA

zveza slikafiho slika

Pozdravljeni!

Vabimo vas, da sodelujete pri prvi Klepetalnici, ki bo potekala v četrtek 6.4.2017 ob 17.00 uri v prostorih Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne (Kotnikova 32, Ljubljana).

Z dr. Tjašo M. Kos, univ. dipl. psih. bomo spregovorili o izzivih starševstva.

klepetalnica starštevstvo

Pri Klepetalnici lahko sodelujete tako, da se nam pridružite v knjižnici ali pa dogajanje spremljate preko spleta. Veseli bomo, če nam boste že v naprej posredovali izkušnje, vprašanja, mnenja (če želite lahko pri tem ostanete anonimni). Možnost postavljanja vprašanj boste imeli tudi med predavanjem (v živo ali preko elektronske pošte).

Prosimo vas, da nam do 3.4.2017 sporočite, če boste dogodek spremljali v knjižnici. Za dodatne informacije, prijave, vprašanja lahko pokličete Karolino Doltar na 01 4700 224 ali pišete na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

Lep pozdrav,

strokovna služba Zveze

 

Tridevni izlet v Semberijo

Slepi, slabovidni in njihovi prijatelji vabljeni od 8. do 10. maja 2017 na tridnevni izlet v Semberijo – severno vzhodni del Bosne.

BIH

Bijeljina je občinski center ravninske Semberije. Na severu sega do reke Save in na vzhodu do reke Drine. Po podpisu Daytonskega sporazuma leta 1995 je občina Bijeljina v celoti vključena v entiteto Republika srbska.
Program: 8.maja 2017 ob 5:15 odhod avtobusa izpred Društva slepi Celje, vožnja mimo Zidanega mosta in Sevnice do meje s Hrvatsko (preverite veljavnost osebnega dokumenta). Predviden prihod s vmesnim postankom v Bijeljno in nato do Etno sela Stanišiči, kjer se bomo nastanili. Popoldanski ogled le tega z vodenjem lokalnega vodiča (vodstvo vse tri dni). Polovica vasi je zgrajena iz lesa, polovica iz kamna. Ribniki in potočki nam pričarajo muzej postavljen v naravo. Večerja.
9.maja 2017 po zajtrku ogled manastira Tavna, ogled muzeja Semberijv v mestnem parku in lokalni vodič nam bo predstavil Bijeljino. Prosto do večerje ob domači glasbi.
10. maja 2017 se po zajtrku v hotelu odpravimo na tržnico, nato nas bo pot vodila v Semberijsko selo in v »etno domačinstvu Todorović« na jedačo in pijačo ( možen bo nakup domačih mesnih izdelkov(klobas, slanine, prekajenega mesa…) Popoldan nas čaka vožnja proti domu.
Cena izleta, ki zajema dve nočitvi z zajtrkom, dve večerji, ena malica, eno kosilo, vstpnine, lokalni vodič, avtobusni prevoz in vodenje izleta je 130 € in 2 € turistične takse(za tiste brez potrdila o invalidnosti).
Prijave s plačilom kavcije 30 € (vrstni red prijav je vrstni red sedežev v avtobusu) sprejemam najkasneje do 25. aprila 2017, oziroma do zasedenosti avtobusa. Potovanje ne bo utrujajočein se ga lahko udeleži vsak, seveda na svojo odgovornost.
Informacije in prijava pri Ediju na tel. O41 425 500.