VABILO AKTIVA ŽENA NA ZAKLJUČNI PIKNIK

Aktiv žena pri MDSS Ljubljana vabi na zaključni piknik, ki bo v torek, 06. junija 2017 ob 16.30 uri na društvu Jamova 5 v Ljubljani.

Vabljeni tudi moški spremljevalci in člani. Prostovoljni prispevek za prehrano je 3 EUR na osebo, ki ga poravnate ob prihodu. Vse, ki se boste udeležili tega srečanja prosimo, da se prijavite na društvu, na telefonsko številko 01 252 23 60, do ponedeljka 05. junija, do 12.00 ure.

MDSS Ljubljana

Irena Temlin, vodja skupine

VABILO NA POHOD SVETE VIŠARJE

Vabimo Vas na planinski pohod na Svete Višarje, v SOBOTO, dne 10. junija 2017.

Svete Višarje je znana romarska točka na višini 1766 m. Pot poteka iz Ovčje vasi (Valbruna) po cesti, je nezahtevna, vendar je potrebno imeti dobro kondicijo, saj traja v eno smer 3 ure in je potrebno premagati 869 m višinske razlike.

Pohod bo vodil Silvo Oražem, za spremljevalca, pa mora vsak udeleženec poskrbeti sam. Malico naj imajo udeleženci s seboj, je pa možno na vrhu kupiti hrano in pijačo.

Prispevek za prevoz je 6,00 € na osebo, za kar boste prejeli račun s položnico.

Prijave zbiramo na društvu na telefonsko številko 01 2522 360 do zasedbe mest v kombiju (8 oseb), oziroma najkasneje do četrtka 8.6.2017 do 12 ure. V primeru slabega vremena planinskega pohoda ne bo.

Toplo vabljeni in lepo pozdravljeni!

Tajnica društva: Zdenka Tomažič

Predsednik društva: Luj Šprohar

VABILO NA CELODNEVNI ŠTUDIJSKI DAN NA NOTRANJSKO

SSI – slepi in slabovidni intelektualci v ZDSSS vas vljudno vabimo, da se

v soboto, 17. junija 2017,

udeležite celodnevnega študijskega dneva. Obiskali bomo Notranjsko – Začarano deželo: Rakek – Cerkniško jezero – Babno Polje – Grad Snežnik – Žerovnica - Bloška planota

Zbor udeležencev bo ob 7.50 pred poslopjem ZDSSS, Groharjeva 2, Ljubljana. Od tu bo avtobus odpeljal ob 8. uri

PROGRAM:

8.00: Odhod avtobusa iz Ljubljane, izpred poslovne stavbe ZDSSS na Groharjevi 2.

9.00 – cca. 14.30

RAKEK (Plečnikova cerkev) – CERKNIŠKO JEZERO – BABNO POLJE – GRAD SNEŽNIK – ŽEROVNICA

Na študijskem dnevu se bomo seznanili s krasom in z njegovimi pojavi. Tako kot je naš največji polihistor Janez Vajkard Valvasor vzel pod drobnogled Notranjsko, jo bomo tudi mi. Odkrivali bomo kulturno in naravno dediščino krajev pod Slivnico, Javorniki in Snežnikom.

Po jutranji kavi na Rakeku si bomo ogledali Plečnikovo cerkev Srca Jezusovega in se tako spomnili njegove letošnje 60. letnice smrti.

Sledila bo vožnja skozi staro trško jedro Tabor v Cerknici. Tu se bomo poklonili spominu J. V. Valvasorju, ki je za svoj opis Cerkniškega jezera dobil edino priznanje v svojem življenju. Utrip Cerkniškega jezera nekdaj in danes bomo spoznali skozi iskrivo pripoved Vekoslava Kebeta v Muzeju Jezerski hram. Ob maketi presihajočega jezera in skrivnostnih zvokih narave se bodo pred nami odstirale zgodbe Jezerjanov, velikokrat povezane tudi s krivolom.

Če ste do zdaj Babno Polje, najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji, poznali samo iz medijev, ga boste tokrat lahko spoznali pobliže. Ustavili se bomo na Rihtarjevi domačiji, ki stoji v samem jedru kraja že več kot dvesto let ter prisluhnili domači govorici. Za dobrodošlico nas bodo pozdravi z medenim žganjem in notranjskim flancatom.

Če Cerkniško polje zaznamuje svetovno znano jezero, pa je na Loškem polju zgodba drugačna. Domačini so Loško dolino poimenovali Dežela ostrnic, kjer se na vzhodnem robu Loškega polja nadaljuje zgodba o Reki sedmerih imen, na jugozahodnem robu pa ob prehodu v snežniške gozdove stoji eden izmed najlepših gradov na Slovenskem – grad Snežnik.

Cca. 14.30: KOSILO Po grajskih skrivnostih bomo imeli kosilo v bližnji Žerovnici

Po kosilu, cca. 16.15: BLOŠKA PLANOTA – LJUBLJANA

Ob zaključku dneva pa bo sledila vožnja prek Bloške planoti proti Ljubljani. A pred prihodom v Ljubljano, bomo prisluhnili še bloškim smučarjem.

19.00: Približen čas prihoda v Ljubljano.

Lastni prispevek za udeležence in spremljevalce je 15 € na osebo.

Rok prijave za udeležbo na celodnevnem študijskem dnevu je do petka, 9. 6. 2017. Udeleženci študijskega dneva se direktno prijavijo Dušanu Sterletu na e-pošto (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.), na telefon 01/47 00 261 ali na ZDSSS (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.; telefon 01/47 00 211). Prosimo, da v prijavnici navedete tudi naslov, kamor bomo poslali položnico za plačilo lastnega prispevka.

Prosimo, da v prijavi navedete, kdo ima vegetarijansko prehrano.

Prijave za srečanje ne zbirajo MDSS, ampak so samo naprošena, da zainteresirane člane obvestijo preko svojih komunikacijskih poti.

Tisti udeleženci študijskega dneva, ki boste prišli v Ljubljano z osebnim avtomobilom, boste lahko svoje vozilo parkirali pri poslovni stavbi ZDSSS na Groharjevi 2; tam bomo potem šli skupaj na avtobus.

Veselimo se novega zanimivega študijskega dneva, ko bomo obiskali Začarano deželo - Notranjsko. Vzemite si čas. Veseli bomo vaše družbe.

Ivan Kastelic,

v.d. predsednik SSI

tajnica ZDSSS, pedsednik ZDSSS

Azra Seražin, Matej Žnuderl

 

26. državno tekmovanje v branju in pisanju brajice ter desetprstnem tipkanju

Zveza društev slepih in slabovidnih razpisuje 26. državno tekmovanje v branju in pisanju brajice ter desetprstnem tipkanju, ki bo v

SOBOTO, 3. junija 2017, s pričetkom ob 9.30 v prostorih knjižnice Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, Ljubljana, Kotnikova 32.

Glede na sprejeti »Pravilnik o tekmovanju v branju in pisanju Braillove pisave ter v desetprstnem tipkanju za slepe in slabovidne pri Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije« bo tekmovanje potekalo v naslednjih kategorijah:

1. kategorija: tekmovalci in tekmovalke, ki so se naučili brajice v katerikoli redni šoli za slepe – v času rednega izobraževanja.

2. kategorija: tekmovalci in tekmovalke, ki so se naučili brajice v okviru izvajanja programa socialne rehabilitacije slepih in na drugih tečajih – po končanem rednem šolanju.

3. kategorija: tekmovalci in tekmovalke, ki so usposobljeni za branje in pisanje s pomočjo računalniške opreme – računalniške tipkovnice in brajeve vrstice, ne glede na to, kje in kdaj so se naučili brajico.

Tekmovanja se lahko udeleži največ šest tekmovalcev iz vsakega MDSS, in sicer po dva tekmovalca iz vsake kategorije. Vrstni red tekmovalk in tekmovalcev v posamezni kategoriji se določi z žrebom tik pred tekmovanjem.

Tekmovanje bo potekalo v dveh delih. Najprej bodo tekmovalke in tekmovalci 1. in 2. kategorije brali leposlovno besedilo v brajici, natiskano na papir. Vsak tekmovalec in tekmovalka bo imel svoj izvod natiskanega besedila. Tekmovalke in tekmovalci iz 3. kategorije bodo brali besedilo v osemtočkovnem brajevem zapisu s pomočjo računalnika in brajeve vrstice. Vsak tekmovalec bo imel na voljo 2 minuti časa za branje.

Tekmovalke in tekmovalci iz prve in druge kategorije bodo pisali na brajev pisalni stroj ali na brajevo tablico, tekmovalci iz tretje kategorije pa s pomočjo računalniške tipkovnice. Pisali bodo individualno po nareku. Čas za pisanje ni omejen.

Besedili za branje in pisanje bosta za vse tri skupine enaki.

Tekmovalke in tekmovalce bo ocenjevala tekmovalna komisija, ki je sestavljena iz treh enakovrednih članov, po naslednjih kriterijih:

1. ZA BRANJE

- Kvaliteta branja (razumljivost, upoštevanje ločil, razumevanje besedila, doživetost branja)

- Kvantiteta branja (točke za število prebranih besed v dveh minutah)

2. ZA PISANJE

Ocena glede na število napak; za napako se šteje vsak napačno odtipkan, pretipkan ali s prsti pobrisan znak, manjkajoča velika začetnica ali ločilo ter napačno deljena beseda.

Točke iz branja in pisanja bodo dale končni rezultat, ki bo tudi določil vrstni red tekmovalk in tekmovalcev. Prvim trem tekmovalcem iz vsake kategorije bodo podeljene praktične nagrade.

Rezultati državnega prvenstva bodo objavljeni v časopisih Zveze in na odzivniku, obvestili pa bomo tudi sredstva javnega obveščanja.

Prijave za 26. državno tekmovanje v branju in pisanju brajice ter desetprstnem tipkanju zbiramo na MDSS Ljubljana, Jamova 5, do torka 30. maja 2017 na telefon 01 25 22 360 ali po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Ob prijavi navedite:

-ime in priimek,

-kdo vas bo spremljal in

-s kakšnim prevoznim sredstvom boste prišli v Ljubljano (avtobus, vlak, prevoz z osebnim ali službenim avtomobilom).

Tekmovalci iz prve in druge kategorije navedite tudi, ali želite pisati na brajev pisalni stroj ali na brajevo tablico.

Stroške organizacije in izvedbe tekmovanja na državni ravni, vključno s potnimi stroški udeležencev ter praktičnimi nagradami za prve tri tekmovalce iz vsake kategorije, krije Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije.