26. državno tekmovanje v branju in pisanju brajice ter desetprstnem tipkanju

Zveza društev slepih in slabovidnih razpisuje 26. državno tekmovanje v branju in pisanju brajice ter desetprstnem tipkanju, ki bo v

SOBOTO, 3. junija 2017, s pričetkom ob 9.30 v prostorih knjižnice Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, Ljubljana, Kotnikova 32.

Glede na sprejeti »Pravilnik o tekmovanju v branju in pisanju Braillove pisave ter v desetprstnem tipkanju za slepe in slabovidne pri Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije« bo tekmovanje potekalo v naslednjih kategorijah:

1. kategorija: tekmovalci in tekmovalke, ki so se naučili brajice v katerikoli redni šoli za slepe – v času rednega izobraževanja.

2. kategorija: tekmovalci in tekmovalke, ki so se naučili brajice v okviru izvajanja programa socialne rehabilitacije slepih in na drugih tečajih – po končanem rednem šolanju.

3. kategorija: tekmovalci in tekmovalke, ki so usposobljeni za branje in pisanje s pomočjo računalniške opreme – računalniške tipkovnice in brajeve vrstice, ne glede na to, kje in kdaj so se naučili brajico.

Tekmovanja se lahko udeleži največ šest tekmovalcev iz vsakega MDSS, in sicer po dva tekmovalca iz vsake kategorije. Vrstni red tekmovalk in tekmovalcev v posamezni kategoriji se določi z žrebom tik pred tekmovanjem.

Tekmovanje bo potekalo v dveh delih. Najprej bodo tekmovalke in tekmovalci 1. in 2. kategorije brali leposlovno besedilo v brajici, natiskano na papir. Vsak tekmovalec in tekmovalka bo imel svoj izvod natiskanega besedila. Tekmovalke in tekmovalci iz 3. kategorije bodo brali besedilo v osemtočkovnem brajevem zapisu s pomočjo računalnika in brajeve vrstice. Vsak tekmovalec bo imel na voljo 2 minuti časa za branje.

Tekmovalke in tekmovalci iz prve in druge kategorije bodo pisali na brajev pisalni stroj ali na brajevo tablico, tekmovalci iz tretje kategorije pa s pomočjo računalniške tipkovnice. Pisali bodo individualno po nareku. Čas za pisanje ni omejen.

Besedili za branje in pisanje bosta za vse tri skupine enaki.

Tekmovalke in tekmovalce bo ocenjevala tekmovalna komisija, ki je sestavljena iz treh enakovrednih članov, po naslednjih kriterijih:

1. ZA BRANJE

- Kvaliteta branja (razumljivost, upoštevanje ločil, razumevanje besedila, doživetost branja)

- Kvantiteta branja (točke za število prebranih besed v dveh minutah)

2. ZA PISANJE

Ocena glede na število napak; za napako se šteje vsak napačno odtipkan, pretipkan ali s prsti pobrisan znak, manjkajoča velika začetnica ali ločilo ter napačno deljena beseda.

Točke iz branja in pisanja bodo dale končni rezultat, ki bo tudi določil vrstni red tekmovalk in tekmovalcev. Prvim trem tekmovalcem iz vsake kategorije bodo podeljene praktične nagrade.

Rezultati državnega prvenstva bodo objavljeni v časopisih Zveze in na odzivniku, obvestili pa bomo tudi sredstva javnega obveščanja.

Prijave za 26. državno tekmovanje v branju in pisanju brajice ter desetprstnem tipkanju zbiramo na MDSS Ljubljana, Jamova 5, do torka 30. maja 2017 na telefon 01 25 22 360 ali po elektronski pošti Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.. Ob prijavi navedite:

-ime in priimek,

-kdo vas bo spremljal in

-s kakšnim prevoznim sredstvom boste prišli v Ljubljano (avtobus, vlak, prevoz z osebnim ali službenim avtomobilom).

Tekmovalci iz prve in druge kategorije navedite tudi, ali želite pisati na brajev pisalni stroj ali na brajevo tablico.

Stroške organizacije in izvedbe tekmovanja na državni ravni, vključno s potnimi stroški udeležencev ter praktičnimi nagradami za prve tri tekmovalce iz vsake kategorije, krije Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije.