fiho slika             grb mol

Zaradi majhne udeležbe članov MDSS Ljubljana, letos srečanja na Okroglem ne bo. Zato pa vas skupaj z MDSS Celje vabimo na enodnevno ekskurzijo v Žiri, ki bo v torek 25. aprila 2017.

ŽIRI je mesto, kjer se je v drugi polovici 19. stoletja začela razvijati čevljarska obrt, ki je po vojni zrasla v tovarno čevljev. Tu si bomo v starem delu mesta ogledali čevljarski in čipkarski muzej. Nato sledi ogled tamkajšnje cerkve sv. Martina ter obisk prodajalne čevljev Alpina Žiri. Preizkusili boste lahko znanje mobilnosti in orientacije v neznanem okolju.

Mesto Žiri leži na stičišču treh slovenskih pokrajin - gorenjske, notranjske in primorske. Stara šola v kateri domuje muzej torej leži na križišču treh cest, ki nas pripeljejo v kraj, to so Loška, Logaška in Idrijska cesta. Tu sledi prilagojeno voden ogled za slepe in slabovidne njihove stalne razstave.

V mestu se nahaja tudi cerkev sv. Martina, ki je bila pozidana leta 1906, ko prejšnja cerkev zaradi poplavljanja reke Sore ni več služila namenu. Leta 1910 je bila blagoslovljena ter 1912 dograjena in posvečena. Popoldne sledi kosilo in druženje ob zvokih harmonike. 

muzejcerkev sv martina

Prispevek za ekskurzijo znaša 18 € na osebo. Prijave zbiramo do 18. 4. 2017. Ob prijavi vam bomo poslali račun, katerega je potrebno plačati do 20. 4. 2017 na TRR NLB d. d.: SI56 0208 3001 7274 514. S plačilom prispevka potrjujete vašo udeležbo. Ekskurzijo bomo organizirali v kolikor bo prijavljenih vsaj 35 oseb.

Odhod avtobusa bo ob 8.00 izpred društva na Jamovi 5 v Ljubljani.

Vljudno vabljeni.