SSI – slepi in slabovidni intelektualci v ZDSSS vas vljudno vabimo, da se

v soboto, 17. junija 2017,

udeležite celodnevnega študijskega dneva. Obiskali bomo Notranjsko – Začarano deželo: Rakek – Cerkniško jezero – Babno Polje – Grad Snežnik – Žerovnica - Bloška planota

Zbor udeležencev bo ob 7.50 pred poslopjem ZDSSS, Groharjeva 2, Ljubljana. Od tu bo avtobus odpeljal ob 8. uri

PROGRAM:

8.00: Odhod avtobusa iz Ljubljane, izpred poslovne stavbe ZDSSS na Groharjevi 2.

9.00 – cca. 14.30

RAKEK (Plečnikova cerkev) – CERKNIŠKO JEZERO – BABNO POLJE – GRAD SNEŽNIK – ŽEROVNICA

Na študijskem dnevu se bomo seznanili s krasom in z njegovimi pojavi. Tako kot je naš največji polihistor Janez Vajkard Valvasor vzel pod drobnogled Notranjsko, jo bomo tudi mi. Odkrivali bomo kulturno in naravno dediščino krajev pod Slivnico, Javorniki in Snežnikom.

Po jutranji kavi na Rakeku si bomo ogledali Plečnikovo cerkev Srca Jezusovega in se tako spomnili njegove letošnje 60. letnice smrti.

Sledila bo vožnja skozi staro trško jedro Tabor v Cerknici. Tu se bomo poklonili spominu J. V. Valvasorju, ki je za svoj opis Cerkniškega jezera dobil edino priznanje v svojem življenju. Utrip Cerkniškega jezera nekdaj in danes bomo spoznali skozi iskrivo pripoved Vekoslava Kebeta v Muzeju Jezerski hram. Ob maketi presihajočega jezera in skrivnostnih zvokih narave se bodo pred nami odstirale zgodbe Jezerjanov, velikokrat povezane tudi s krivolom.

Če ste do zdaj Babno Polje, najhladnejši naseljeni kraj v Sloveniji, poznali samo iz medijev, ga boste tokrat lahko spoznali pobliže. Ustavili se bomo na Rihtarjevi domačiji, ki stoji v samem jedru kraja že več kot dvesto let ter prisluhnili domači govorici. Za dobrodošlico nas bodo pozdravi z medenim žganjem in notranjskim flancatom.

Če Cerkniško polje zaznamuje svetovno znano jezero, pa je na Loškem polju zgodba drugačna. Domačini so Loško dolino poimenovali Dežela ostrnic, kjer se na vzhodnem robu Loškega polja nadaljuje zgodba o Reki sedmerih imen, na jugozahodnem robu pa ob prehodu v snežniške gozdove stoji eden izmed najlepših gradov na Slovenskem – grad Snežnik.

Cca. 14.30: KOSILO Po grajskih skrivnostih bomo imeli kosilo v bližnji Žerovnici

Po kosilu, cca. 16.15: BLOŠKA PLANOTA – LJUBLJANA

Ob zaključku dneva pa bo sledila vožnja prek Bloške planoti proti Ljubljani. A pred prihodom v Ljubljano, bomo prisluhnili še bloškim smučarjem.

19.00: Približen čas prihoda v Ljubljano.

Lastni prispevek za udeležence in spremljevalce je 15 € na osebo.

Rok prijave za udeležbo na celodnevnem študijskem dnevu je do petka, 9. 6. 2017. Udeleženci študijskega dneva se direktno prijavijo Dušanu Sterletu na e-pošto (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.), na telefon 01/47 00 261 ali na ZDSSS (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.; telefon 01/47 00 211). Prosimo, da v prijavnici navedete tudi naslov, kamor bomo poslali položnico za plačilo lastnega prispevka.

Prosimo, da v prijavi navedete, kdo ima vegetarijansko prehrano.

Prijave za srečanje ne zbirajo MDSS, ampak so samo naprošena, da zainteresirane člane obvestijo preko svojih komunikacijskih poti.

Tisti udeleženci študijskega dneva, ki boste prišli v Ljubljano z osebnim avtomobilom, boste lahko svoje vozilo parkirali pri poslovni stavbi ZDSSS na Groharjevi 2; tam bomo potem šli skupaj na avtobus.

Veselimo se novega zanimivega študijskega dneva, ko bomo obiskali Začarano deželo - Notranjsko. Vzemite si čas. Veseli bomo vaše družbe.

Ivan Kastelic,

v.d. predsednik SSI

tajnica ZDSSS, pedsednik ZDSSS

Azra Seražin, Matej Žnuderl