Brošura z naslovom 10 zmot in resnic o slabovidnosti in 10 zmot in resnic o slepoti, ki na humoren način odstira temo videčih, bo izšla v sredo, 10. 10. 2018, in preplavila vse javne kraje – čakalnice, avtobusne postaje, trgovine, knjižnice, predvsem pa šole in vrtce.

Vseslovenska akcija Deset čez deset bo združila vseh 9 Medobčinskih društev slepih in slabovidnih, Zvezo slepih, Center IRIS in Združenje prijateljev slepih Slovenije, pridružili pa se bodo še nekateri vrtci in šole po Sloveniji. Slepi bodo s pomočjo prostovoljcev razdeljevali brošure po javnih prostorih svojega kraja, nekje bodo postavili stojnice, demonstrirali hojo z belo palico in osveščali mimoidoče.
Tega dne bo ob 9.30 v Celju v Muzeju novejše zgodovine tiskovna konferenca za novinarje, potem pa se bodo natanko ob 10 minut čez 10 po vsej Sloveniji začeli promocijski dogodki.

Poiščite Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih v svojem kraju in pomagajte 10. oktobra deset minut čez deseto uro deliti brošuro!

Brošura je tiskana v 8.000 izvodih in je brezplačna. Lista se z obeh strani. Založilo jo je Združenje prijateljev slepih Slovenije, avtorici sta univerzitetni profesorici dr. Ingrid Žolgar in dr. Aksinja Kermauner, ilustriral pa jo je Gašper Rus. Pri izdaji so pomagali Diopta d.o.o., Abanka, Inštitut Integra, Tiskarna Povše in Alpa papir.

Združenje prijateljev slepih Slovenije, Aksinja Kermauner, Ingrid Žolgar