Nova virusna bolezen COVID - 19

V pokrajini Vuhan na Kitajskem so decembra 2019 zaznali več primerov pljučnic. Pri bolnikih so pri preiskavah izključili številne običajne povzročitelje pljučnic oziroma okužb dihal, odkrili in potrdili pa so okužbo z novim koronavirusom. Nov koronavirus so poimenovali SARS-CoV-2, bolezen, ki jo virus povzroča pa COVID-19. Bolezen COVID-19 se kaže z vročino, kašljem, težavnim dihanjem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Pridružijo se lahko tudi bolečine v mišicah in občutek velike utrujenosti.

Zaradi preproste zgradbe so virusi zelo majhni, tako da jih ne moremo opazovati z običajnimi mikroskopi, ampak le z elektronskimi mikroskopi. V naravi so virusi zelo, zelo pogosti. Tudi koronavirusi so prisotni že dolgo. Večinoma so z njimi okužene živali, nekateri med njimi pa lahko okužijo tudi ljudi. Povzročajo nekaj že v preteklosti prepoznanih bolezni, med drugim tudi čisto navaden nahod, žal pa tudi nekaj nevarnih bolezni, kot sta SARS in MERS. Koronavirusi so svoje ime dobili zaradi svoje oblike – pod elektronskim mikroskopom so namreč videti, kot bi imeli krono. Predstavljamo si lahko, da so koronavirusi kot zelo majhne okrogle blazinice za bucike.

Svetovna zdravstvena organizacija je 11. marca 2020 razglasila pandemijo nove virusne bolezni COVID-19. To pomeni, da gre za novo bolezen, da ta povzroča resne zdravstvene težave in se hitro širi med ljudmi po vsem svetu.

Koronavirus povzroča virusno bolezen, ki se kaže s simptomi, podobnimi gripi. Pri približno 80 % okuženih poteka v lažji obliki, težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih, ki pa nujno potrebujejo intenzivno zdravljenje s pomočjo respiratorjev, intubacije in drugimi oblikami pomoči..

Kako poteka testiranje, ki pokaže, ali je oseba zbolela zaradi novega koronavirusa

Če vas bo zdravnik na podlagi simptomov obolelosti napotil na testiranje za novi koronavirus, vam bodo v za to pooblaščeni ustanovi odvzeli bris nosno-žrelnega prostora. Za to uporabijo mehko paličico, postopek pa ni neprijeten ali boleč in je zelo hiter. Vzorec bo nato potoval v pooblaščeni laboratorij, kjer ga bodo analizirali strokovnjaki, na rezultat pa bo treba počakati nekaj ur.

Kako se virus širi

Ko človek, ki je zbolel za novo virusno boleznijo COVID-19, kašlja ali kiha, se širijo drobne kapljice, ki vsebujejo viruse. Če smo človeku, ki kašlja, blizu, lahko na ta način virusi pridejo v stik s sluznico v nosu, grlu in pljučih. Virusi se prenašajo tudi preko onesnaženih površin, največkrat z rokami, saj se nezavedno pogosto dotikamo obraza, ust, nosu in oči, kjer virusi lahko prodrejo v telo. Na različnih površinah lahko virusi preživijo različno dolgo, tudi več ur. Za prenos virusa je zato tvegano rokovanje, seveda pa tudi drugi tesni stiki z obolelim, na primer objemanje in poljubljanje. Koronavirusi, ki povzročajo COVID-19, imajo veliko zmožnost, da okužijo ljudi. Zato je pomembno, da se izogibamo dotikanju površin, ki se jih dotika veliko ljudi – na primer držajev nakupovalnih vozičkov, bankomatov, kljuk na vratih in si redno umivamo roke.

Površine lahko razkužimo z alkoholom (najmanj 60% etanolom) ali čistili, ki vsebujejo klor. Perilo operemo s pralnim praškom pri 60 stopinjah.

Kako preprečujemo, da bi se virus SARS-CoV-2 širil

Za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so najpomembnejši ukrepi, za katere poskrbi vsak sam. Vsi se moramo obnašati odgovorno do sebe in do drugih.

Izogibamo se tesnim stikom z ljudmi, še posebno, če kažejo znake nalezljive bolezni. Varna razdalja je vsaj en meter in pol.

Ne dotikamo se oči, nosu in ust.

Redno si temeljito umivamo roke z milom in vodo. Kadar nimamo možnosti, da bi si roke temeljito umili z vodo in milom, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke, ki vsebuje alkohol. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Čistila za čiščenje in razkuževanje površin niso namenjena razkuževanju kože.

Upoštevamo pravila higiene kašlja. Če moramo kihniti ali zakašljati, damo pred usta in nos papirnat robček, ki ga takoj nato odvržemo v smetnjak s pokrovom ali v vrečko za smeti, ki jo zavežemo. Čim prej te odpadke odstranimo iz bivalnega okolja. Ko odvržemo robček za enkratno uporabo, si čim prej umijemo roke! Če nimamo robčka za enkratno uporabo, kihamo ali kašljamo tako, da sklonimo glavo in nadlaket približamo obrazu – kihnemo v zgornji del rokava. Nikakor ne kihamo in ne kašljamo v roke!

Splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov v katerih se nahajamo, kakor tudi za ustrezno higieno prostorov. Prav tako je smiselno ohranjanje gibanja v kolikor se nahajamo v samoizolaciji ali če smo doma, kar dosežemo tako, da se po stanovanju sprehajamo, izvajamo gimnastične vaje, uporabljamo kakšnega od pripomočkov – npr. sobno kolo.

Kako si temeljito umivamo roke

Ker se virus najpogosteje širi preko dotikov z rokami, je izjemno pomembno pravilno in temeljito umivanje rok.

Roke si umivajmo pogosto, vsekakor pa po kihanju in kašljanju, brisanju nosu, po uporabi stranišča, pred jedjo in po tem, ko smo se na javnih krajih dotikali kljuk, nakupovalnih vozičkov, držal, bankomatov in podobnih površin, ki so izpostavljene mnogim uporabnikom.

Roke si je treba z milom temeljito umivati 1 minuto, najmanj pa 20 sekund.

Po možnosti najprej odstranimo ročno uro in nakit (zapestnico, prstane) in tudi to umijemo.

Rokave zavihamo do komolca.

Roke in zapestja zmočimo z vodo. Roke namilimo in najprej s krožnimi gibi milimo dlan ob dlan. Nato z desno roko temeljito milimo in zdrgnemo hrbtišče leve roke. Pri tem temeljito milimo in zdrgnemo tudi med razširjenimi prsti. Postopek ponovimo in pri tem zamenjamo roki, tako, da temeljito namilimo in zdrgnemo še hrbtišče desne roke. S prsti ene roke milimo prste druge roke. Skrbno milimo s krožnimi gibi najprej palec ene, nato še druge roke. Konice prstov ene roke stisnemo, kot bi hoteli pobrati droben predmet, in s tako stisnjenimi konicami prstov s krožnimi gibi temeljito milimo in zdrgnemo dlan druge roke. Roki zamenjamo in postopek ponovimo. Milimo tudi zapestja. Nato roke in zapestja temeljito izperemo z vodo. Roke dobro osušimo s papirno brisačo- Pipo zapremo s papirno brisačo ali s komolcem, da se je z umitimi rokami ne dotikamo.

Sodelovanje s spremljevalcem, ki pomaga slepim in slabovidnim

Slepim in slabovidnim svetujemo, da poizkusijo poiskati spremljevalca, ki ne spada v rizično skupino; se pravi starejši od 65 let ali oseba, ki že ima določena kronična obolenja.

Spremstvo v času epidemije in tudi obdobje po njej, uporabljamo samo v nujnih primerih ter ob tem poskrbimo za opisano higieno rok in kašlja. Pred spremstvom in po njem si je potrebno z milom umiti roke ali uporabiti razkužilo. Predlagamo, da spremljevalec po opravljenem spremstvu opere vrhnje oblačilo (jakna, jopica). Prav tako svetujemo, da ima spremljevalec ne glede na višino zunanje temperature oblečeno oblačilo z dolgimi rokavi, da se zmanjša možnost neposrednega stika kože na kožo.

Slepim in slabovidnim svetujemo, da vnaprej pripravijo seznam potrebnih stvari za nakup, pri čemer naj opravke načrtujejo tako, da bo potrebno čim manjše število spremstev v času epidemije.

Kaj storiti, če zbolimo

V primeru, da zbolite z znaki, kot je oteženo dihanje, kašelj, povišana telesna temperatura, ostanite doma. Po telefonu pokličemo svojega izbranega osebnega zdravnika. Izven delovnega časa ambulante tega zdravnika lahko pokličemo najbližjo dežurno ambulanto oziroma na telefonsko številko 112. Dobili boste podrobna navodila zdravstvenih strokovnjakov, kako ukrepati naprej. Če vas bo zdravnik usmeril v zdravstveno ustanovo, si pred odhodom od doma temeljito umijte roke. V zdravstveno ustanovo, kamor boste napoteni, se boste morali peljati z osebnim avtomobilom. Če nimate te možnosti s pomočjo sosedov, prijateljev, svojcev, potem zdravnika opozorite, da potrebujete organiziran sanitetni prevoz ali prevoz z reševalnim vozilom. Nikakor ne smemo kar sami oditi v zdravstveni dom ali bolnišnico, saj bi lahko z virusom okužili druge. Ravnamo se po navodilih!

Zdravljenje nove virusne bolezni COVID-19

Posebnega zdravila za novo virusno bolezen COVID-19 še ni. Znanstveniki iz vsega sveta si zelo prizadevajo, da bi odkrili, kako bolezen kar najuspešneje zdraviti. Trenutno zdravljenje poteka tako, da zdravniki blažijo simptome bolezni in predvsem lajšajo dihanje ter preprečujejo zaplete.

Žal tudi cepiva za to novo virusno bolezen še ni.

Na srečo večina obolelih doživi bolezen le v blažji obliki, ki je podobna hudi gripi. Otroci in tudi nekateri odrasli lahko bolezen prebolevajo celo brez resnih znakov in težav – vendar pa lahko kljub temu prenašajo viruse na druge, zato se morajo v času prebolevanja izolirati pred stiki z drugimi. Starejši in ljudje, ki imajo že zdravstvene težave, zlasti kronično bolni, pa so zaradi nove virusne bolezni COVID-19 zelo ogroženi. Če zbolijo, lahko pride do zelo resnih zapletov in tudi do smrti. Zato je zelo pomembno, da se vsi obnašamo odgovorno do sebe in do drugih, zlasti do najbolj ranljivih in storimo vse, da preprečujemo širjenje novega koronavirusa.

Informacije o virusni bolezni COVID – 19

Kot pri vsaki epidemiji se tudi pri epidemiji COVID-19 položaj lahko zelo hitro spreminja in odgovorni lahko državljanom posredujejo nova navodila, ki so ustrezna glede na trenuten potek epidemije. Pomembno je, da spremljamo poročila v medijih in sporočila uradnih ustanov. Na žalost se v okoliščinah, kakršne nastopijo ob epidemiji, pogosto širijo nepreverjene in celo lažne informacije, zato je treba zaupati le strokovnim, preverjenim virom informacij.

Prosimo vas, da redno spremljate verodostojne vire informacije kot so informativne oddaje nacionalnih radijskih postaj ali televizij, nacionalne tiskane medije; pa naj si gre za dneve, tedenske ali mesečne edicije. Nekatere spletišča imajo posebne podstrani posvečene samo virusu in informacijam, povezanih z njim.

Po potrebi vzpostavite stik z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih, ki deluje na področju vaše občine (seznam Medobčinskih društev najdete na spletni strani Zveze, lahko pa nas pokličete na 01 47 00 211 in vam bomo kontaktne številke posredovali po telefonu).

Napotujemo vas tudi na posebne številke občin za pomoč državljanom, ki so bile vzpostavljene za pomoč najbolj ranljivim skupinam ljudi v občinah. Na ravni občin delujejo tudi posebni občinski štabi civilne zaščite.

Za vsa morebitna splošna vprašanja v povezavi z virusom in boleznijo se lahko obrnete na brezplačno številko klicnega centra Nacionalnega inštituta za javno zdravje 080 14 04 med 8.00 in 20.00 uro. Lahko pa pokličete tudi strokovnjake istega inštituta vsak dan med 9. in 17.00 uro na tel. 031 646 617 ali na 031 619 118.

V kolikor imate možnost lahko dodatne informacije pridobite na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje www.nijz.si in spletnih straneh Urada Vlade RS za komuniciranje https://www.gov.si/teme/koronavirus/.

 

Informacijo smo pripravili na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije na podlagi razpoložljivih informacij Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Urada Vlade RS za komuniciranje in Ministrstva za zdravje.

Ljubljana, 16.3.2020